I krig er sandheden det først offer.

Sådan taler du med børn om krig

02.03.22
Krig er en del af vores fortid og fremtid. Her finder du bøger og links som kan hjælpe dig med den svære snak om død, sorg, krig, flygtninge m.m.

I krig er sandheden det første offer

På nettet spredes sande og falske påstande som altid. Med krigen i Ukraine kan du for alvor mærke at det er svært navigere i alle de alle de informationer som vælter frem time for time. 

Mange børn går rundt og er bekymret.  Hvad gør du som voksen når du får spørgsmål fra børn om krig, flygtninge, død osv. Hvordan kan du som voksen selv navigere  på nettet, så du er sikker på at finde frem til sider du kan stole på. 

Jeg har forsøgt at finde frem til et bredt udvalg af links på nettet til børn og voksne, som kan hjælpe lidt på vej i en svær samtale.

Nederst på siden finder du et blandet udvalg af bøger til børn som handler om forskellige krige, flygtninge m.m. En god bog, som læses højt kan tit give anledning til en god snak.

Gode links til nettet

TV2 og DE1 er er to gode steder at finde nyheder. De er underlagt medieansvarsloven og skal stå til ansvar over for Pressenævnet

Læs eksempelvis Ruslands censuragentur truer med bøder: Bring kun vores version af sandheden fra Dr.dk

Her et overblik over "Rusland invaderer Ukraine" på TV".

Red Barnet

Få Red Barnets råd til samtale med børn om konflikten og find mere information og inspiration til læsning

Er dit barn bekymret og bange fordi det hører om krig og flygtninge? Red Barnet har lavet en guide til hvordan du taler med dit barn om konflikten

Børneavisen og Ultra

Prøv Børneavisen, eller se Ultra Nyt på DR sammen med dit barn. Ultra Nyt sender nyheder til børn særligt til de 9 til 14-årige fortalt i et sprog som de forstår. Begge steder fokusere på de nyheder der er i samfundet her og nu. Prøv eksempelvis "Ultra Nyt: Krig i Ukraine | Vi svarer på jeres spørgsmål"

Faktalink

Når du er medlem af biblioteket har adgang til Faktalink.dk. Du logger på med dit cpr-nummer og den pinkode du bruger til at låne bøger og andr materialer.

Artiklerne er udarbejdet af professionelle skribenter, journalister, historikere m.v. med fagkundskab inden for emneområderne.  Du kan læse mere om hvad Faktalink.dk er her.

Faktalink.dk har skrevet nogle gode artikel om Krigen i Ukraine  og om Krigen i Afghanistan. Her finder du også en fin artikel om Flygtninge, som er målrettet til skolebørn. 

Artiklerne på Faktalink.dk indeholder tekst, billeder og video i indslaget samt henvisninger til bøger og sider på nettet. Alt i alt er Faktalink.dk et godt sted for børn og voksne at finde viden på nettet.

Tjekdet.dk 

Bliver du som voksen forvirret over alle de ting du møder på nettet om Ukraine, så gå ind på Tjekdet.dk. Hvis du ikke kender Tjekdet.dk kan du her læse om hvem de er:

"TjekDet er hele Danmarks politisk uafhængige faktatjekmedie. Vi faktatjekker påstande i den offentlige debat og korrigerer eller nuancerer, hvor der er behov for det. Opgør med misinformation og desinformation har været TjekDets hovedfokus, siden mediet første gang så dagens lys i november 2016."

Jeg kan du anbefale dig at holde øje med hvad Tjekdet. dk finder frem til. Prøv eksempelvis artiklen "Hvorfor siger Putin, at han vil "afnazificere" Ukraine?" eller  "Putins egen sandhed er desinformation i sin reneste form"

På Tjekdet.dk kan finde en masse guides til hvordan du kan blive bedre til at faktatjekke påstande du læser på nettet.

Tjek.dk har opbygget et rigtigt godt undervisningsunivers hvor du kan finde viden, opgaver, forløb og inspiration om misinformation, disinformation og digital dannelse. "Stop, Tænk, Tjek det"

Inspiration til bøger for børn

Jeg har fundet inspiration til læsning om krig, flygtninge, angst, død og bekymring. Jeg har valgt bøger fra mange forskellige krige så I har noget forskelligt at snakke om. 

 

 

 

Materialer