Mord, kærlighed og galskab

Hamlet af William Shakespeare.

Dramatisk læsning

Har du nogensinde læst et skuespil? Altså ikke bare set det i teatret, men rent faktisk læst et som hyggelæsning derhjemme i stuen? Selvom det er en hel anden genre end romanen, er det faktisk en super spændende oplevelse. Og hvorfor ikke begynde med en af litteraturhistoriens helt store klassikere indenfor det dramatiske: Hamlet af William Shakespeare.


Mord, kærlighed og galskab

Hamlet vender hjem til Danmark kort efter sin fars død, da hans mor, Dronning Gertrude, skal giftes med den nye konge Claudius (den afdøde Kong Hamlets bror). Men ikke alt er, som det skal være hjemme i Danmark. Den afdøde Kong Hamlets spøgelse går hvileløst omkring på slottet om natten og vil have den unge Hamlet til at hævne hans død.

Snart ved man ikke længere om den unge prins er gal eller genial, og Hamlets hævnmotiv får snart uoverskuelige konsekvenser for hoffet og ikke mindst den unge og uskyldige Ofelia, som er forelsket i prinsen. Hamlet mister efterhånden forstanden (eller lader han bare som om?...), og snart udgør han en trussel for kongen, som må tænke hurtigt, hvis han skal blive ved magten.
 

En tragisk historie, der dog også byder på masser af humor

Shakespeares stykker er aldrig helt ligetil, for Hamlet er jo en tragedie, men alligevel er der masser af humor. Det giver en ekstra dimension til læsningen, når man både har det grumme og så disse humoristiske indslag, som gør læsningen ekstra morsom. Ofelias far, Polonius, er bl.a. et skønt frisk pust, når den ældre mand ved hoffet forvirres af Hamlets vrøvl, og han ikke ved, hvilket ben han skal stå på, da skuespillere kommer til slottet.

Hamlet står også selv for flere sjove episoder, når han bruger ordspil i kampen mod sin mor og onkel. Alt dette samtidig med, at riget synes at kollapse om ørene på dem.

Stadig relevant

William Shakespeares skuespil er måske nok over 400 år gamle, men historierne er stadig vedkommende, spændende, rørende og faktisk overraskende moderne.

Dramaerne byder på anderledes læseoplevelser, hvor man måske nogle gange må sætte læsetempoet lidt ned, hvis man vil have fat i alle detaljer, for selvom Shakespeares samlede værker er oversat til dansk (og nyligt oversat af Niels Brunse), så har Shakespeare virkelig haft øje for detaljen, når han digtede. Så der er masser af symbolik og underfundig humor gemt i teksten.

Hvis du skulle få lyst til at se Hamlet, når du har læst skuespillet, så kan BBCs udgave fra 2010 med David Tennant i titelrollen anbefales. Og det samme kan Kenneth Branaghs Hamlet film fra 1996, den er lang men virkelig flot lavet. Og så er der udover Branagh selv et væld af dygtige skuespillere med såsom f.eks. Kate Winslet og Derek Jacobi.
 


 

Materialer