bøger til en øde ø og skelet i hængekøje

Bøger til en øde ø

22.06.22
Hvilken bog ville en række af landets bibliotekarer og kulturformidlere vælge at tage med på en øde ø?

Tænk dig at forlise på det store verdenshav og drive i land på en øde ø. Bogreolen er skyllet bort sammen med kufferten med rejselekture. Kun en enkelt bog er det lykkedes dig at redde og bringe i land.

Men hvilken bog ville du redde og klamre dig til som en redningsplanke, også selvom det blev en bog, du skulle læse igen og igen - og som i værste fald kunne ende med at blive din sidste litteraturoplevelse?

Du kan finde den samlede guide på biblioteket. 

 

2666 - Roberto Bolaño

Fem selvstændige fortællinger med tilknytning til en mexicansk grænseby. Genremæssigt skifter romanen mellem dokudrama, socialrealisme, magisk realisme og kriminalroman.

Romanen kan læses som et billede på det 20. århundredes moralske forfald, men bogen er også en kærlighedserklæring til litteratur med et skønhedssøgende, poetisk sprog. Handlingen gør så stort et indtryk, at man rystes, gribes og faktisk også ler. Det en genial roman, som jeg kan blive ved med at dykke ned i.

Birgit, Middelfart Bibliotek

Robinson Crusoe (1719) - Daniel Defoe  

Robinson Crusoe udkom første gang i 1719 og navngav genren ’robinsonader’. Robinson strander efter et skibsforlis på en tropeø, der virker mennesketom, men rig på dyreliv og eksotisk botanik. Samt kannibaler.

Når afsættet er ’bogen til den øde ø’, så er det oplagt med bogen OM den øde ø. Følelsen af menneskelig opfindsomhed og ensomhed stråler ud af den gamle klassiker og giver grobund for tanker om, hvordan man selv ville klare sig alene på en tropeø i 28 år. Nok ringere end Robinson, desværre.

Sanne, Københavns biblioteker

Vand til blomster - Valérie Perrin

Poetisk og smuk fortælling om den elskværdige Violette Toussaint.

Jeg læser sjældent bøger mere end én gang, men denne roman ville helt sikkert bidrage til mange timers læsning på en øde ø. Bogen har så mange lag, personer og handling fordelt i tid og sted, at jeg er sikker på, at enhver læsning af bogen vil give nye oplevelser og dybere forståelse af personerne i romanen. Den er rørende, overraskende, spændende og sørgelig, kort sagt spiller den på alle følelsestangenterne.

Kirstine, Brønderslev Bibliotek

DET - Inger Christensen 

Inger Christensens digtsamling ‘Det’ er en poetisk tændstik, der antænder sproget, så det eksploderer i et alt.

Hvis jeg havde ’Det’ med på øen, ville jeg ikke savne læsestof. At læse i ’Det’ er nemlig lidt som at bladre i en frodig have, hvor skabelsen finder sted for øjnene af en. Så jeg forestiller mig, at den er perfekt at have med til et øde sted. Når jeg læser i ‘Det’, får jeg hver gang blik for nye forbindelser og stærke detaljer, som jeg før havde overset. ‘Det’ er så vild og vildtvoksende på den måde.

Øjvind, Biblioteket i Thy

Højsangen fra Palermovej - Annette Bjergfeldt

En moderne slægtshistorie, der emmer af humor og musikalitet. Omdrejningspunktet er villaen på Palermovej, der i tre generationer har været i familiens eje. Historien fortælles af den noget introverte kunstmaler Esther, der fortæller familiens historie med både russiske cirkusartister, væddeløbshunde og kærlighed.

Brug romanen som en litterær lykkepille, da det er en ægte feel-good roman med et persongalleri, der er så farverigt og levende, at det sprænger farvepaletten.

Louise Ryge, Viby Bibliotek

Den komplette guide til galaksen - Douglas Adams

Den berømte Hitchhiker-serie i en samlet udgave. Guiden indeholder de seks syrede historier om Arthur Dent, der kommer på sit livs rejse, den dag jorden går under.

Jeg læste denne fantastiske, humoristiske bog, da den udkom, og den kan sagtens klare et genlæs eller 5. Med sine 780 sider er der underholdning til mange dage, og når man nu alligevel sidder på en øde ø, kunne det da være rart at få Det Endegyldige Svar på Spørgsmålet Om Livet, Universet Og Alt Det Der.

Rikke, Billund Bibliotekerne

Materialer