Tove Ditlevsen bøger

Tove Ditlevsen

07.06.23
Læs biografierne, novellerne og digtene før du ser filmen

D. 22. juni får filmen "Tove værelse" premiere i de danske biografer. Tove Ditlevsen spilles af Paprika Steen, og Lars Brygmann spiller ægtemanden Victor Andreasen. Filmen er baseret på teaterstykket af samme navn, hvor det også var Paprika og Lars, der indtog hovedrollerne. Filmen handler om deres stormfyldte ægteskab, hvor kærlighed måske er ændret til had. 

Biografier

Er du nysgerrig på at vide mere om Tove Ditlevsens liv og forfatterskab, så har vi både Toves egne selvbiografier og andre biografier her på biblioteket.  

Digte

Tove Ditlevsen er nok især kendt for hendes mange digte. Digte, der ikke lægger fingrene imellem, men som fortæller hårdt og brutal om hverdagen, kærligheden, barndommen, misbrug osv.

Tove debuterede i 1939 med digtsamlingen "Pigesind". I 1955 kom digtsamlingen "Kvindesind", som på mange måder peger tilbage til "Pigesind". Pigen er blevet voksen, er ikke længere så naiv, men blevet en bitter voksen kvinde med forliste ægteskaber i bagagen.

Endelig er der jo også digtsamlingen "Blinkende lygter", som mange af os nok forbinder med filmen af samme navn. Selvom filmens hovedpersoner jo har misforstået forfatterens navn, så  har Torkild jo fuldstændig ret, når han så fornemt siger: "Faktisk så er Ove Ditlevsen er af vores største digtere". 

Romaner og Noveller

Romanen "Vilhems værelse", som filmtitlen jo læner sig op ad, blev Toves sidste bog. Hovedpersonen Lise, som nok i virkeligheden er Tove selv, er gift med redaktøren Vilhem, men ægteskabet knirker. Bogen beskriver det stormfyldte ægteskab og Lises misbrug, hvilket giver klare referencer til Toves liv og hendes ægteskab med Viktors Andreasen. Vilhems værelse er meget relevant at have læst, inden du ser filmen.   

Novellesamlingen "Den onde lykke" giver også et godt indblik i tematikkernes for Toves forfatterskab. Her behandles især ensomhed, selvforskyldt eller ej, og måske kan du genkende pigen fra "Barndommens gade". 

Materialer