For unge

Pigeliv af Sara Ejersbo

Anne anbefaler - letlæst serie til de 11-14 årige.

Af Anne Søndergaard

Tags

Anne anbefaler

I seriens første bog ”Klassens dronning”

Følger vi Josefine, der med hendes stærke personlighed ikke er bleg for at sige sin mening, og derfor har vundet stor status blandt de andre i klassen. Alle vil gerne være som hende, hendes bedste veninder er altid med på at lave, hvad Josefine synes - og selv Lucas, den sødeste fyr i klassen, ser ud til at være vild med hende. 

Livet kunne ikke være mere perfekt! Sommerferien nærmer sig, og i 6.klasse skal klasserne på Josefines skole deles og sammensættes på ny.  I den forbindelse, har hver elev kunne ønske to personer, man gerne vil gå i klasse med. Josefine finder dagen før ferien ønskelisterne, og ser, at hendes to bedste veninder Emma og Siv ikke har skrevet hende på deres ønskeliste. Hvorfor!? Josefine føler sig forrådt og gået bag om ryggen på af de to, hun troede hun kunne stole allermest på! 

Med to fædre som forældre, der kun snakker om at være rummelig, og en storesøster, som bare griner og synes Josefine har godt af, at alle ikke bare følger hendes vilje, er der ingen, der forstår, hvordan det føles! Josefine vil ikke i skole den sidste dag før sommerferien, og forsøger desperat at få lov til at skifte skole, da hun ikke kan udholde tanken om at skulle se Emma og Siv i øjnene igen. 

Men er det nu den klogeste løsning? Med hjælp fra både den søde fyr Lucas, samt Amanda, som Josefine ellers indtil nu har syntes var rimelig wierd, finder Josefine mon så modet til at konfrontere hendes veninder, og finde sig til rette med at det ikke altid går, som hun gerne vil have det? 


I seriens anden bog: ”Emmas hemmelighed”

Følger vi Emma, der indtil 6.klasse har levet lidt i skyggen af hendes bedste veninde Josefine. Emma er ved at være træt af, at hun ikke rigtig tør sige sin mening og at hendes selvtillid og modet til at prøve noget nyt, er afhængig af hvad hendes veninder gør og synes. 

Emma vil gerne starte på en frisk, og de nye klasser er den perfekte anledning til at vise, at hun kan stå på egne ben og blive populær uden Josefine. Så hvorfor ikke starte skoleåret med, at finde på en lille hvid løgn, om at hun har fundet den sødeste kæreste på sin sommerferie til Italien? Det kan der vel ikke ske noget ved – indtil ALLE piger på hele årgangen pludselig synes Emmas nye fyr er det mest interessante i hele verden, og spørger om de må se billeder. 

Ved et uheld, ser nogle af pigerne et billede af Emmas lillebror, og så går snakken ellers om hvor cute og sød og flot Emmas nye ”fyr” er, selvom det bare er lillebror Benjamin! Emma står nu i et dilemma om hun skal fortælle hele årgangen sin løgn og håbe de bare vil grine af det, men samtidig er hun bange for at blive gjort til grin som det aller første i det nye skoleår. Bedre bliver det ikke af, at Emma er nervøs over at skulle starte til karate – noget hun egentlig gerne har ville prøve længe, men ikke har turde, fordi hendes veninder ikke synes det var sejt. Kan Emma holde sin løgn kørende? Og finder hun modet til at kaste sig ud i noget nyt alene, og gøre og sige dét hun virkelig føler for?
 

I seriens tredje bog: ”Youtuber for en dag” 

Følger vi Amanda, som får hele sin verden vendt på hovedet, da hendes mor fortæller at hun er gravid, og at de skal flytte sammen med morens kæreste og hans to børn. To papbrødre, et nyt hus og en ny lillesøster eller bror, er ikke lige, hvad den lidt tilbageholdne Amanda synes, lyder som den bedste start på skoleåret. Bedre bliver det ikke af, at Amanda føler sig lidt alene i sin nye klasse, da pigerne kun går op i ting, som make-up, drenge, likes og selfies. 

Amanda føler, at der er mange andre og vigtigere ting – som fx klimaet, at gå op i, og pga. en stor misforståelse ender det med, at Amanda bliver uvenner med Josefine – den tætteste person, hun nogensinde har været på, at kunne kalde en ægte veninde. Til en klassekonkurrence der handler om, at lave videoer til Youtube, bliver Amandas video, der handler om at passe på miljøet, pludselig den mest sete. 

Det skaber stor opmærksomhed både fra pigerne og drengene – noget, Amanda ikke har prøvet før! Finder Amanda modet til at få redt trådene ud, og blive gode venner med Josefine igen? Og hvad gør man, når man slet ikke kan lide at være i centrum, men pludselig er det pga. en Youtube video til et skoleprojekt?