Danmark i konflikt - 1940 til i dag

Her finder du en masse kilder du kan benytte til din DHO

Fagbøger, artikler og film

Her finde du mine bud på hvor du kan finde kilder af god kvalitet til emnet "Danmark i konflikt 1940 til  idag". Kilderne er med fokus på Danmark og danske soldater med baggrund for nedenstående krige: 

  • 2. verdenskrig
  • Irakkrigen
  • Krigen i Afghanistan
Danske soldater fra 1940 og frem

Skab et overblik

Når du skal løse en opgave, er det en god idé at skabe dig et overblik. Til en DHO kan jeg varmt anbefale nedenstående kilder:

Hjemmesiden danmarkshistorien.dk har nogle rigtigt gode temaer med masser af kilder. Jeg har fundet nogle rigtigt fine artikler du kan bruge fra deres hjemmeside:

Hvidstengruppen, 1943-1944

Besættelsen, 9. april 1940

Den danske deltagelse i Irak-krigen, 2003-2007

Danmark i krig 1991-2011

Faktalink

Lex.dk

Lex.dk er Danmarks Nationalleksion. Her finder du flere end 245.000 artikler på dansk, skrevet af forskere og andre fagfolk.

Danmark i Irakkrigen 2003-2007

Danmark i Irakkrigen 2003-2007 (militært)

Danmark i Afghanistan 2001-2021

 

Statistik og relevante hjemmesider

Når du leder efter statistik, kan det være en fordel at finde dine kilder på officieller hjemmesider dvs. ministerier og styrelser, organisationer, dst.dk samt anerkendte aviser. Her mine bud på sider du kan bruge:

Forsvarsministeriet og Veterancentret:

Forsvarsministeriet - personalestyrelsen. Under "HR i tal" kan du finde statistik over hvor mange der er ansatte, antal udsendte, Faldne og sårede osv.  Under "Faldne og sårede" kan du se tal fra de forskellige krige som Danmark har haft soldater udsendt til siden 1948. Her  finder du også et register med tal, på alle veteraner der har fået udleveret et veterankort siden 1992. 

Veterancenteret - her finder du også brugbar viden. I øverste menu er der et punkt der hedder "Viden". Har dog oplevet at en del tal er forsvundet. Prøv dig frem. 

Danmarks Statistik:

Dødsfald - her kan du se hvor mange danskere der begår selvmord pr. år.

I Statistikbanken finder du tabellen  - FOD507: Døde efter region, køn, alder og dødsårsag (AFSLUTTET). For at finde den skal du søge på F0D507. Statistikken dækker fra 2007 til 2019. Her kan du søge  aldersgruppe m.m. og hvor mange der har begået selvmord.

Selvmord:

Center for Selvmordsforskning - her finder du fakta og myter.  Du kan via deres statistikbank finde statistik om selvmord via DST Statistikbank.

På Center for Selvmordsforskning kan du finde folderen "Nr. 32 Soldater og selvmordsadfærd fra 2013" som du kan downloade.

På siden "Belastende og beskyttende faktorer – tidligere udsendte soldater" finder du et powerpoint, som indeholder pointer fra interview med 30 hjemvendte soldater "Hvorfor forsøger de hjemvendte soldater at begå selvmord? ved Centerleder Ph.D Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning".

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

På temasiden om forskningsprojektet fra VIVE "Returning Soliers" kan du se flere uddybende resultater om danske soldater. Her kan du få et hurtigt overblik over undersøgelsens mange konklusioner i temahæftet Danske hjemvendte soldater - udsendelser, missionserfaringer og personlige konsekvenser.

I krig for Danmark

Med DR’s tema 'I krig for Danmark' - Her kan du se mere om seneste 30 års dansk krigsdeltagelse .I temaet kan du læse, lytte og se meget mere om dansk krigsdeltagelse og det at være soldat i Danmark.

Personligt syntes jeg at DR med sit tema om "I krig for Danmark" og "Velkommen til frontlinjen" er virkeligt godt udarbejdet og noget du bør gå ind og studere nærmere.

Genstart - god Podcast fra DR.dk 

Genstart tager i dag gennem Danmarks krige og taler med tidligere brigadegeneral og dekan ved Forsvarsakademiet Ole Kværnø om de mere end 40 års danske krige, som han har taget del i - og spørger ham, om befolkningen er blevet ført bag lyset.

Krigene i Eksjugoslavien

 

Hjemvendte soldater

Soldater og krigstraumer

Nato

2025

Danmark i konflikt fremadrettet?

Statsministier "Mette Fredriksen"- "Det er ikke krigstid, men man heller ikke sige, der er fredstid"

" Det er konkret militært samarbejde. Nato rykker ind. Vi skal være til stede. Især overvågningen til vands er vigtig for at vide, hvad der sker. Det bidrager Danmark også til, både i luften og til havs, siger Mette Frederiksen."

 

 

 

Frihed og fred - før og nu