Mira - #etårimitliv af Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi
Anne anbefaler charmerende tegneserie
Af Rikke Beck Walther
Her er en tegneserie, som jeg har set blive lånt ud igen og igen. Og jeg har fundet ud af, at det er med god grund! Da jeg greb fat i det første bind i Mira-serien, fangede historien min interesse med det samme, med sin charmerende humor og fantastiske indlevelse i, hvordan det er at være en pige på vej ind i teenage-alderen.
Vi møder Mira, som bor sammen med sin mor. Mor har jævnlig udskiftning i sine mandlige bekendtskaber, og Mira har aldrig mødt sin far. Hun har alligevel et tæt og varmt forhold til både sin mor og især mormor, der spiller en vigtig rolle i hendes liv.
Mira drømmer om at blive blogger. Hun øver sig derfor i at skrive om sit liv og sin hverdag i hendes dagbog, og poste billeder på Instagram. I den første bog følger vi Miras liv i ét år, fra nytår til nytår, gennem små, afgrænsede hverdagsscenarier, dagbogsindlæg og Instagram stories, som hver især bidrager til at knytte den overordnede historie sammen.
I klassen er de andre piger begyndt at snakke om drenge og at blive forelsket. Mira har aldrig prøvet at være forelsket, men kan mærke, at det er meget vigtigt, for at være en del af fællesskabet. Bedre bliver det ikke af at Beate, den nye, seje pige i klassen starter en ”kærlighedsklub”, som man kun må være med i, hvis man har prøvet at være forelsket. Mira er derfor ikke inviteret, men det er Naja derimod, som er Miras bedste veninde. Mira føler sig udenfor, da Naja begynder at bruge tid med Beate, og begynder at tale om kærlighed på en måde, som Mira ikke rigtig kan relatere til.
Hvordan bliver man en del af den seje klub? Ved at få en kæreste? Pakke legesagerne væk? Give værelset en make-over? Mira prøver forskellige ting af, og finder i løbet af året ud af, hvordan hun gerne vil udvikle sig, hvilke venskaber og fællesskaber hun har lyst til at være en del af, og hvad hun føler sig klar til kærlighedsmæssigt.
Mira finder med hjælp fra både mormor og sine nære venner ud af, at måske er det med kærlighed ikke noget, man behøver have så travlt med, men at værelset faktisk ender med at blive ret sejt af et par nye møbler og lamper. Og vennerne kan man stadig godt lege og have det sjovt med, selvom man føler man er ved at være stor.
Mira-serien kan læses af de fleste, men jeg vil især gerne fremhæve dens kvaliteter, i forhold til børn som måske er læsetrætte eller læsesvage, da serien både er skrevet i et meget let-læseligt sprog, og illustrationerne i den grad har en understøttende funktion i forhold til læsningen og stor humoristisk effekt i forhold til at vise Miras tanker og følelser.
Serien er både skrevet og tegnet med stor varme og respekt for målgruppen, hvilket formentlig har bidraget til dens store succes. Første bind i Mira serien vandt Ping-prisen for bedste børne- og ungdomstegneserie i 2018.
Jeg glæder mig til at følge Mira videre i hendes liv, og se, hvordan hun udvikler sig ind i teenage-årene.