Vanedyr af Nicklas Brendborg
Hvorfor visse ting virker uimodståelige for den menneskelige hjerne? Stof til eftertanke for såvel unge som den mere modne læser.
Af Anne Søndergaard
Her en bog jeg har læst med stor fornøjelse. På en letforståelig og humoristisk måde, tager Nicklas Brendborg os med på en tur ind i forskellige videnskabeligt funderede bud på, hvorfor visse ting virker uimodståelige for den menneskelige hjerne.
Både vores køn, vores genetik og trang til social anerkendelse, samt de stigende sundhedsproblemer både mentalt og fysisk verden over, bliver sat under lup, og Brendborg illustrerer hvordan industrier i form af fødevare-, medicinal- og kosmetikvirksomheder, samt de større platforme indenfor sociale medier, udnytter den menneskelige hjernes ”svagheder” for at tjene penge og gøre os afhængige af såkaldte superstimuli.
Hvorfor er det, at vi ser eksplosiv stigning inden for livsstilssygdomme, såvel som psykiske udfordringer i form af eksempelvis angst og depression?
Hvorfor er det vi lader os tryllebinde af en endeløs digital verden af tilbud, som film, serier, sociale medier, der i nogle tilfælde sluger mere tid, end den vi bruger i selskab med vores nærmeste?
Hvilken indflydelse har alt dette på vores generelle trivsel som mennesker, og kan vi overhovedet bryde ud af virksomhedernes evige forsøg på, at fastholde os i deres afhængighedsskabende produkter?
Alt dette og meget mere giver den unge forsker Nicklas Brendborg med sin tredje bog ”Vanedyr” et bud på. Brendborg har specialiseret sig i molekylærbiologi ved Københavns universitet, og anses som en af dansk forsknings lovende talenter. Vanedyr er en letlæst faglitterær bog, der giver stof til eftertanke for såvel den unge som den ældre læser.