- Tid
- 19:00 - 21:00
- Pris
- Billet: 50 DKK
- Sted
- Fællesskabet i Magion
- Bibliotek
- Magion Biblioteket
- Adresse
-
Tinghusgade 15
7200 Grindsted
Danmark
Hvad gør et samfund, når krigen er slut og alle drømmer om fred, fremtid og fremgang – men hvor krigen kaster lange skygger og skaber store udfordringer?
I dette foredrag fortæller historiker Henrik Lundtofte om, hvad der skete i Danmark efter befrielsen i maj 1945 med de mange modstandsfolk, de hundredtusinder af flygtninge ikke mindst med landsforræderne. Da den voldsomt ophidsede og feberhede stemning lige efter befrielsen var taget af, blev der iværksat tiltag for at resocialisere ikke bare landsforrædere men også flygtninge. Og modstandsfolk kunne efter krigen få ganske omfattende hjælp til at begynde en ny tilværelse i fredstidssamfundet.
Foredraget fortæller om denne oversete side af efterkrigstiden via en række skæbner og viser, at nogle af tiltagene faktisk pegede frem mod velfærdsstaten og det stabile danske demokrati.
Foredragsholder Henrik Lundtofte er leder for Historisk Samling fra Besættelsestiden under Museum Vest og står i spidsen for et stort Velux-støttet projekt om efterkrigsårene.