Kildekritik og research

STX-, HHX- eller HTX-opgave uden bøger 

17.03.20
Åh nej, bibliotekerne har lukket pga. corona udbruddet, men hvad så med kilder til min opgave?

Bare rolig, godt nok har bibliotekerne lukket for udlån af fysiske bøger og tidsskrifter, men du kan finde både kilder og gode råd til din opgave på denne temaside for studerende. På siden Digitale tilbud har du adgang til en masse forskellige kilder, som kan bruges i din opgave.

Har du problemer med at søge i kilderne eller spørgsmål til gode kilder, så skriv til os på bibliotek@billund.dk - så svarer vi dig i hverdage mellem kl. 8 - 15.  

OBS: Det gælder for adgang til alle kilderne, at du skal bo i Billund kommune OG være oprettet som låner på biblioteket for at bruge dem. Bor du ikke i Billund Kommune, så tjek biblioteket i din hjemkommune – de giver måske adgang til de samme kilder. Er du ikke låner endnu og over 18 år, så opret dig her med NemID

Digitale kilder 

Hvilke kilder, der er relevante for dig, afhænger helt af dit emne. Men der er nogle generelle kilder, som du kan have glæde af uanset om dit emne er industrialiseringens historie, brugen af doping i sportens verden eller du skal analysere en film. Her finder du en samlet liste over alle de faginddelte digitale kilder

Et udbluk af de bedste digitale databaser

 • Faktalink

  Faktalink er et must og det bedste sted at starte. Her findes information om stort set alle emner på dansk. 
   
 • MasterFile

  MasterFile kan anbefales, hvis du har ledt forgæves på Google. Her er artikler på engelsk om næsten alt mellem himmel og jord. Husk at du skal oversætte dit søgeord til engelsk. 
   
 • InfoMedia:

  I forbindelse med bibliotekets lukkeperiode har Infomedia åbnet for din adgang hjemmefra. Her finder du et stort online mediearkiv med artikler fra danske aviser og magasiner.
   
 • Forfatterweb

  Forfatterweb er stedet at besøge, hvis du har brug for forfatterportrætter, anmeldelser, genrebeskrivelser og artikler om litterære perioder.  Det er et digitalt forfatterleksikon over danske og udenlandske forfattere. Over 800 portrætter af både afdøde og nulevende forfatter og omfatter klassiske forfatterskaber, såvel som debuterende forfattere på tværs af genrer.

  Alle artiklerne er bygget op efter en fast struktur indeholdende fakta om forfatterens liv, værker, linksamling og bibliografi.

 • Danmarkshistorien.dk

  Danmarkshistorien.dk er en omfattende materialesamling udarbejdet af Aarhus Universitet om Danmarks historie. Danmarkshistorien.dk er en fremstilling af Danmarks historie fra oldtiden til i dag, opdelt i periodekapitler. Basen er et digitalt historieleksikon med artikler om emner, personer og begivenheder – artiklerne er kombineret med billeder, lyd og videoer. Desuden er der en lang række primærkilder, som eksempelvis taler.

 • Gale in context: Science

  Science indeholder artikler og opslagsværker indenfor en bred vifte af naturvidenskabelige emner. De er engelsksprogede naturvidenskabelige artikler indenfor emner som matematik, fysik, kemi, astronomi og rumfart. Basen rummer også emner som medicin, geologi, biologi og meget mere. 

 • Gale in context: High school

  High School indeholder engelsksprogede artikler fra aviser og tidsskrifter. Her er en bred emnedækning indenfor mange fagområder, f.eks. historie, kultur, politik, samfundsfag, naturvidenskab og geografi. Basen indeholder artikler fra magasiner og akademiske tidsskrifter. Desuden er det muligt at finde statistik, og primærkilder.

 • EBook Central

  Mangler du en bog om dit emne, så tjek lige EBook Central. Her finder du engelsksprogede e-bøger indenfor alle fagområder. Her er et udvalg på over 32.000 engelsksprogede bøger indenfor mange fagområder, f.eks. IT, økonomi, naturvidenskab, historie, politik og samfundsfag. Bøgerne kan downloades til smartphone, tablet og computer.

Den gode litteraturliste 

Inden du kan aflevere din opgave, skal du sikre dig, at du har styr på din litteraturliste.  Hvis du er usikker på hvordan du skal gribe det an, kan du prøve at se på litteraturlisteautomaten, som hjælper dig på vej.