artificial intelligence

Find kilder til SOP SRP SSO om kunstig intelligens

02.02.23
Informationssøgning- sådan kommer du i mål og sikre dig de bedste kilder!

Når du skal søge informationer/ kilder til en SOP, SRP eller SSO er det godt at gå systematisk til værk, så du er sikker på at komme hele vejen rundt. Her mit bud på hvordan du kan navigere i det væld af kilder der findes på internettet og bibliotekerne fysisk og elektronisk.

Tjekliste til informationssøgning!

 1. Skab dig et overblik. Fx. Faktalink.dk, Lex.dk eller Wikipedia (engelsk udg.) Wikipedia (dk udg.)
 2. Høst søgeord - brug andres kilder fx. via litteraturlister
 3. Søg bøger og e-bøger
 4. Søg artikler og tidsskrifter
 5. Søg i digitale tilbud på billundbib.dk - fx. Masterfile Premiere, Gale in Context: Science osv.
 6. Afgræns og udvælg de kilder du vil kigge nærmere på.
 7. Husk altid kildekritik.
 8. Lav din litteraturliste - som også er din bevisliste for dine påstande. Litteraturlisten indgår som en del af bedømmelse af din opgave, så den er meget vigtig.

Her et eksempel på kilder jeg har fundet forskellige steder omkring kunstig intelligens.

Skab dig et overblik

Start med at læse nogle artikler som handler om emnet. Nemmest er hvis du kan finde noget i fatalink.dk, videnskab.dk eller "Den Store Danske" som nemmest kan søges på lex.dk..

Når du alligevel orienterer dig i artiklerne, så husk at skrive gode søgeord ned. Disse kan du bruge i din videre søgning.

Tjek også hvilke kilder der er brugt i faktalink.dk, her får du meget foræret til din søgning. Der er tit henvisninger til artikler, bøger og webkilder.

 

 

 

Høst søgeord - brug andres kilder fx. via litteraturlister

Hvorfor tænker du, det er for du kan bruge dem senere når du skal ud at søge diverse steder. På den måde sikre du dig at du får alt relevant med. 

Kig på de litteraturhenvisninger som Faktalink er kommet med. Du kan også kigge i litteraturlister i bøger og tage udgangspunkt i disse. 

Søg bøger og e-bøger

Nedenfor ser du nogle bud på fysiske bøger samt e-bøger du kan låne via. Billund Bibliotekerne. Jeg linker også til biblitek.dk hvor du kan bestille bøger m.m. hjem fra andre biblioteker.

Jeg har brugt søgeord som "kunstig intelligens" og "artificial intelligence". I venstre side af mit søgeresultat har jeg afgrænset min søgning til voksenmaterialer, og valgt bog eller e-bog.

Links til bibliotek.dk til bøger om "kunstig intelligens". 

Links til bibliotek.dk til til artikler om "kunstig intelligens".

Søgning i vores digitale tilbud

Her linker jeg til søgestrenge hvor i kan se hvad I kan finde om "artificial intelligence" i de forskellige baser som jeg tænker har relevans for emnet. Jeg har søgt på "artificial intelligence" og afgrænset emnet til årene 2015 til 2020.

Jeg har udvalgt tre store artikelbaser MasterFile Premiere, Gale in Context: Science og naturligvis Infomedia.

Her søgestrengen til MasterFile Premier hvor i finder en masse fuldtekst artikler som måske kan bruges.

Her søgestrengen til Gale in Context: Science.

Infomedia kan man ikke dybdelinke til som andre baser. Du kan finde artikler ved at logge direkte på Infomedia. Husk også at vælge periode, avanceret søgning og at søge med "søgeord søgeord " for at afgrænse jeres søgning fx. "kunstig intelligens".

Lidt at tænke over!

 • For at sikre at den viden du finder er rigtig, er du nød til at søge informationer. Informationerne kan du efterfølgende omsætte til viden, når du har analyseret de informationer du har fundet flere steder. 
 • Informationssøgning er en proces hvor du hele tiden søger, vurdere, udvælger.
 • Husk kildekritik, det er surt at basere sin opgave på en dårlig eller forkert kilde.
 • Husk at og tager noter og skriv litteraturhenvisninger ned. Noter kan bruge til at finde frem til den kilde som indeholder noget som du kan bruge underbygge dine begrundelser i opgaven. Litteraturhenvisningen beviser din påstande!
 • Det er vigtigt at du tager din informationssøgning alvorligt, da den er er grundstoffet til din opgave.
 • Husk at informationssøgning faktisk kan være meget spændende og er en vigtig del af opgaven.

Syddansk Universitetsbibliotek har lavet et udmærket billede af en informationssøgning. Prøv at tænk på denne når du laver en informationssøgning til en opgave.

Bliv informationskompetent

Podcast m.m.

Materialer