Må man tatovere børn?

Faktatjek billeder

12.03.21
Må man tatovere børn tænker du? Du skal ikke tro på alt hvad du ser. Et billeder siger mere en tusind ord, men hvad nu hvis det er manipuleret?

Hvorfor bruger du et billede af et tatoveret barn tænker du? Er hans arm i virkeligheden ikke meget behåret hans alder taget i betragtning? Fik jeg ikke lige din opmærksomhed, spørger jeg? Hvis det er tilfældet, så er jeg kommet igennem med mit budskab :-)

Når du skriver en tekst ved du at det er nemt at rette i den. Du skriver et budskab som du ønsker at din læser skal se. Det samme er tilfældet med de billeder du vælger at bruge. Billeder bruges til at kunne påvirke følelser, skabe opmærksomhed, sprede budskaber eller historier som måske er sande eller usande.

På Faktatjek.dk, som dagligt faktatjekker historier på nettet, finder du en rigtigt god artikel som henviser til en masse redskaber du kan bruge til at faktatjekke billeder.  Her finder du også gode eksempler på billeder som er manipuleret m.m Jeg kan kun anbefale at du læser artiklen og efterprøver deres teknikker. 

Klik her for at finde artiklen fra tjekdet.dk "Redaktionen anbefaler: 10 værktøjer til at faktatjekke billeder".

Her har jeg trukket de vigtigste punkter ud fra artiklen, så du kan se hvorfor den er værd at bruge tid på:

  • Er billedet manipuleret?
  • Billedets historie - har det været brugt andre steder i andre sammenhænge?
  • Passer billedet og tekst?
  • Hvor i verden er billedet taget - Data om kameraet
  • Data om Youtube - Amnesty Internationals Youtube DataViewer kan bruges til at fortælle dig hvilken dato og tid  videoen faktisk er uploadet på Youtube.
  • Hvem er kilden bag - hvis et billede stammer fra Facebook, så tjek profilen ud. Er det fx. en troll-profil der står bag. Her beskriver de verificeringsbadge som Facebook benytter for at vise om en profil er autentisk?
  • Der er også en fin gennemgang at hvordan du kan spotte ukendte logoer som fupsites bruger til at få en historie til at virke troværdig, men som i virkeligheden er løgn og latin.
  • Du finder også henvisninger til faktatjekmedier, hvor de har været inde og skrive om billeder m.m. 

Hvis du gerne hurtigt vil tjekke et billede så prøv at bruge Google Images - her kan du "hive" et billede ind i søgefeltet og hurtigt danne dig et overblik over om billedet har været brugt før.

Klik her for at komme ind på Google Image.

Så husk altid at forsøge at bruge din kritiske sans når du kigger på billeder og video, og specielt hvis du vælger at bruge det til en opgave.

Hvis ovenstående emne har din interesse, så prøv også at læs det jeg har skrevet om deepfake og hvorfor du skal tage det seriøst.