Danske soldater

Fagbøger, artikler og film - Danmark i krig og konflikt 1940 til i dag

15.01.24
Her finder du en masse kilder du kan benytte til din DHO

Her finde du mine bud på hvor du kan finde kilder af god kvalitet til emnet "Danmark i konflikt 1940 til  idag". Kilderne er med fokus på Danmark og danske soldater med baggrund for nedenstående krige:

  • 2. verdenskrig
  • Irakkrigen
  • Krigen i Afghanistan

Husk, når du skal skrive en DHO skal du nogen gange bruge enten noveller, digte eller romaner. Klik her for at finde "Noveller og digte og romaner - Danmark i krig eller konflikt".

Skab et overblik

Når du skal løse en opgave, er det en god idé at skabe dig et overblik. Til en DHO kan jeg varmt anbefale nedenstående kilder:

Hjemmesiden danmarkshistorien.dk har nogle rigtigt gode temaer med masser af kilder. Jeg har fundet nogle rigtigt fine artikler du kan bruge fra deres hjemmeside:

Hvidstengruppen, 1943-1944

Besættelsen, 9. april 1940

Den danske deltagelse i Irak-krigen, 2003-2007

Danmark i krig 1991-2011

Du kan naturligvis bruge Wikipedia, men husk at du skal  tjekke kilderne ekstra grundigt. Nedenfor har jeg fundet nogle kilder du fint kan bruge til en DHO fra Faktalink.dk samt fra lex.dk.

Film

Der er ikke noget som en god dokumentarfilm. Nedenfor kan du finde lidt film fra Filmstriben.dk samt danmarkshistorien.dk

Fra danmarkshistorien.dk

Danmark i krig 1991 til 2011 - den aktive krigsdeltagelse

Kampen om historien

Danmark i FN

Besættelsestidens hverdag - i samtidige filmoptagelser

Artikler:

Når du søger artikler vil jeg anbefale du benytter Infomedia. Husk at benytte avanceret søgning og skift indstillinger i periode.

Nedenfor har jeg fundet et lille udvalg af  artikler du kan læse med det samme, hvis du husker at logge på billundbib.dk. Nedenstående søgninger er afgrænset til at omhandle de forskellige krige og den danske krigsdeltagelse.

Klik her for at finde artikler om Irakkrigen.  og her et link til artiklen "Krigsrapport er det tætteste, Danmark kommer på at få det fulde billede af Foghs rolle op til Irakkrigen"

 

Klik her for at finde artikler om krigen i Afghanistan. 

Klik her for at finde artikler om 2. verdenskrig med afsæt i danske soldater.

Artikelserie: "Besættelsen 75 år efter"

 

Statistik og relevante hjemmesider

Når du leder efter statistik, kan det være en fordel at finde dine kilder på officieller hjemmesider dvs. ministerier og styrelser, organisationer, dst.dk samt anerkendte aviser. Her mine bud på sider du kan bruge:

Forsvarsministeriet og Veterancentret:

Forsvarsministeriet - personalestyrelsen. Under "HR i tal" kan du finde statistik over hvor mange der er ansatte, antal udsendte, Faldne og sårede osv.  Under "Faldne og sårede" kan du se tal fra de forskellige krige som Danmark har haft soldater udsendt til siden 1948. Her  finder du også et register med tal, på alle veteraner der har fået udleveret et veterankort siden 1992. 

Veterancenteret - her finder du også brugbar viden. I øverste menu er der et punkt der hedder "Viden". Har dog oplevet at en del tal er forsvundet. Prøv dig frem. 

Danmarks Statistik:

Dødsfald - her kan du se hvor mange danskere der begår selvmord pr. år.

I Statistikbanken finder du tabellen  - FOD507: Døde efter region, køn, alder og dødsårsag (AFSLUTTET). For at finde den skal du søge på F0D507. Statistikken dækker fra 2007 til 2019. Her kan du søge  aldersgruppe m.m. og hvor mange der har begået selvmord.

Selvmord:

Center for Selvmordsforskning - her finder du fakta og myter.  Du kan via deres statistikbank finde statistik om selvmord via DST Statistikbank.

På Center for Selvmordsforskning kan du finde folderen "Nr. 32 Soldater og selvmordsadfærd fra 2013" som du kan downloade.

På siden "Belastende og beskyttende faktorer – tidligere udsendte soldater" finder du et powerpoint, som indeholder pointer fra interview med 30 hjemvendte soldater "Hvorfor forsøger de hjemvendte soldater at begå selvmord? ved Centerleder Ph.D Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning".

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

D. 10. oktober 2022, kom nyheden fra VIVE at "Hver 10. hjemvendte soldat har ondt i psyken". På temasiden om forskningsprojektet fra VIVE "Returning Soliers" kan du se flere uddybende resultater. Her kan du få et hurtigt overblik over undersøgelsens mange konklusioner i temahæftet Danske hjemvendte soldater - udsendelser, missionserfaringer og personlige konsekvenser.

 

Fagbøger

Husk at bøger er godt til at få et godt overblik om et emne. Når det er fagbøger som disse, skal man ikke læse hele bogen, men orientere sig i indholdsfortegnelsen og bruge de afsnit som har relevans for dit emne. Bøger ser tilmed godt ud på en litteraturliste :-)

Der findes rigtigt mange bøger om 2. verdenskrig, her  linker jeg til fagbøger om besættelsestiden i Danmark.

Jeg har fundet en masse fagbøger i fysisk form samt som e-bøger frem om 2. Verdenskrig, Irakkrigen og krigen i Afghanistan, som omhandler den danske krigsdeltagelse, se og bestil titlerne nedenfor.

Materialer