billede af 6 bogtitler

Månedens bøger på bibliotekerne i oktober

01.10.21
I oktober har vi på bibliotekerne seks gode bøger klar som månedens bøger.

Alt hvad vi var af Lara Prescott

”Alt hvad vi var” omhandler et af de helt store dramaer bag kulissen i litteraturhistorien. Den har sin begyndelse i 1949, hvor Boris Pasternaks manuskript til Doktor Zjivago bliver dømt systemkritisk og derfor ulovligt i Rusland. Pasternaks elskerinde bliver dømt for sin rolle i tilblivelsen af manuskriptet, og bliver sendt i arbejdslejr. Manuskriptet bliver smuglet ud af landet, hvor det bliver trykt i Milano. CIA får fat i det, og smugler det tilbage til Rusland, som led i den kolde krig. 

”Alt hvad vi var” er skrevet i to spor. Et spor i Rusland med tre fortællere og et spor i USA med tre andre fortællere. Kapitlerne er skrevet ud fra den givne fortællers synsvinkel. Hvert kapitel starter med at nævne hvem fortælleren er ved at nævne dennes rolle i historien. Som historien skrider frem, skifter personernes roller og det fremgår hvad de skifter til og fra. 

”Alt hvad vi var” er en rigtig god roman. Den er et klassisk koldkrigsdrama, og den er fyldt med spænding, drama og kærlighed.

 

 

Vi er vejret: at redde planeten begynder ved morgenmaden af Jonathan Safran Foer

Jonathan Safran Foer startede med at skrive romaner men har de senere år mest markeret sig som debattør og aktivist på områder som klima og kødspisning. Han er overbevist veganer. 

Denne bog handler om klimaforandringer og om, hvad man selv kan gøre for at imødegå dem. Hans pointe er, at man ved at bringe mindre ofre nu og her kan undgå meget større ændringer senere. 

Vi skal vende blikket fra os selv og rette det mod hele verdens fremtid. Hans konkrete forslag er at holde op med at spise kød ved et enkelt måltid om dagen – for eksempel til morgenmad. Det forslag giver mere mening i USA end i Danmark, hvor de færreste vel spiser bacon og pølser til daglig om morgenen.

Sallies historier af Kim Fupz Aakeson 

Sallie er en lille plageånd på 3 år, som hver aften får sin alt for gode far til at fortælle godnathistorier. Det er Sallies far rigtig god til. De godnathistorier han fortæller, er rammen om denne bog.

Den er en samling korte skrupskøre historier alle skrevet i samme sjove stil, som vi kender det fra Kim Fupz Aakesons hånd.

Bogen er beregnet til oplæsning til børn fra 3 år og op.
 

I oktober har vi på bibliotekerne i Billund og Vorbasse tre gode bøger klar som månedens bøger.

Livet af Maren Uthaug

I denne måned har vi noget så utraditionelt som en tegneserie med som månedens bog. Det er en samling af Marens Uthaugs dejlige striber.

Denne fantastiske lille filosofiske bog er en del af en serie af hendes striber på højkant. I denne, Livet, tager Uthaug fat i hverdagens trummerum med kærlighed, veninder, parforhold og børn.
Bogen kan læses af alle også dem, der ikke normalt læser tegneserier.

Maren Uthaugs tegneserier er fulde af selvironi og humor, og ligger læsemæssigt et stykke fra hendes noget mørkere romaner såsom ”Hvor der er fugle” og ”Sådan blev det”. Der er dog stadig den samme dybde i tegneserierne, som vi kender fra romanerne.
 

Barndom på landet af Helle Juhl

Denne bog er indbydende og hyggelig at læse for enhver, men er man født på landet og ude over den første ungdom, er den lige i øjet.

Ti forskellige personer har bidraget med billeder og erindringer. Nogle er helt anonyme og nogle mere eller mindre kendte, som Carsten Knudsen fra de Nattergale, der som bekendt er født og opvokset her på egnen. Der er masser af scener fra skolen og fra landbrugsarbejdet året rundt.

Vi er tilbage i 1950’erne og 60’erne, inden mekaniseringen var ført igennem på landet. Bente Scavenius, opvokset på et gods på Møn, fortæller om sit anderledes liv, hvor børnene alligevel havde meget frihed til at løbe rundt på egen hånd i have og skov. 

Grydeklar: godnathistorier der får børn til at smile i søvne 

Grydeklar er en samling godnathistorier skrevet af en række af vores bedste børnebogsforfattere.

Alle historierne er af den slags, der får børn til at grine, men samtidig gemmer der sig en lille morale i dem alle. Fx handler bogens første historie ”Drengen med verdens største røv” om at det er helt ok at være anderledes, men det er absolut ikke ok at drille med det.

Historierne har en rigtig god længde til oplæsning, så man lige kan tage en historie inden sengetid. Bogen henvender sig til de 4-8 årige.