Kongen rider over grænsen ved genforeningen 1920

Genforeningen - 1920 - 2020

11.02.20
Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 blev muliggjort af Tysklands nederlag i 1. verdenskrig.

Genforeningen fandt sted i juni 1920 efter et forløb, der tog sin begyndelse i oktober 1918, da Tyskland erkendte sit nederlag og bad om våbenhvile. Den blev konkret gennemført efter en folkeafstemning i de berørte områder. I Danmark gav genforeningsspørgsmålet dog anledning til stor politisk debat, da mange ønskede, at også dele af Sydslesvig skulle indlemmes i Danmark.
I år fejres 100 året for Genforeningen i 1920. 

Her på siden finder du:

  • Henvisninger til Digitale Kilder med relevant information om Genforeningen
  • Et udvalg af litteratur om Genforeningen
  • Reklame Billund Bibliotekernes arrangementer i anledninge af jubilæumsåret for genforeningen. 

 

Foredrag

Kom til højskoldedag om genforeningen og oplev to spændende foredrag om litteratur og kirke. De to foredragsholdere er Johs. Nørregaard Frandsen, professor ved H.C. Andersen Centret, Syddansk Universitet og Karsten Nissen, cand. theol., tidligere biskop over Viborg Stift.

Du kan læse mere om højskoledagen her, samt hvordan du tilmelder dig.

Du kan få historien om genforeningen genopfrisket i videoen her:

Hvis du vil vide mere om Genforeningen i 1920 eller skal skrive en opgave så har jeg fundet nogle steder på nettet omkring genforeningen.

Danmarkshistorien.dk

Frit tilgængeligt online historieleksikon og en digital historiebog, udarbejdet af Aarhus Universitet. Virkelig en god hjemmeside omkring historie hvor du kan finde dette indsalg omkring genforeningen.

Klik her for at finde indslaget om genforening eller Slesvig delt? Grænsedragning og afstemningskamp i Mellemslesvig i 1920


Faktalink

Faktalink indeholder artikler, der giver en introduktion og uddybende information om aktuelle, klassiske og komplicerede emner, links til videre læsning på nettet samt henvisninger til fx artikler, bøger, illustrationer, tv- og radioindslag m.m. Bemærk at du skal logge på med dit bibliotekslogin og pinkode hvis du vil benytte Faktalink.dk.

Faktalink har udarbejdet en historiekanon omkring genforeningen - klik her for at se dette.
 

FilmCentralen 

På FilmCentralen - Dankark på film kan fu finde en masse film fra genforeningen - klik her.


Det Kongelige Bibliotek

Hvis du søger et foto fra Genforeningen så er Det Kongelige Biblioteks samling et godt sted at starte -  klik her for at finde Fotos fra Genforeningen