Vejen

Alexander anbefaler: Vejen af Cormac McCarthy

Far og søn på jagt efter mad og overlevelse i Amerikas post-apokalyptiske landskab. Cormac McCarthys Vejen er en hjerteskærende fortælling om hvad vi er villige til at gøre for beskytte dem vi elsker.

En døende verden

Det er ikke kun verden, der ikke er den samme mere. Efter bomberne faldt, er de tilbageværende mennesker reduceret til omstrejfende væsener på evig jagt efter noget bedre. På overlevelse. Medmenneskelighed er stort set umuligt at finde, og mange er så desperate at kannibalisme er den eneste udvej. Vores to hovedpersoner forsøger at holde fast i de gamle værdier fra en svunden tid, men jo længere de to vagabonder rejser gennem det onde, hærgede landskab, jo sværere bliver det ikke at tage den lette udvej: en ladt pistol med to kugler. Én til manden, og én til drengen. 

Et spinkelt lys i mørket

Vi lærer aldrig deres navne. Men det står klart at for faderen er drengen det sidste, lysende håb om en fremtid, der ikke består af vold og ødelæggelse. Så længe de to har hinanden, er verden stadig et sted der er værd at kæmpe for. Drengen "bærer ilden", og så længe ilden brænder i ham, har faderen et formål med sin triste tilværelse. Men håbet, og kræfterne til at fortsætte, svinder for hver dag der går.

En kærlighedshistorie efter verdens undergang

Selvom denne bog til tider kan føles meget grå og trist, så synes jeg at McCarthy formår at male et virkelig smukt billede af menneskets bedste - og værste - sider. Vejen fungerer som en bøn om medmenneskelighed og altruisme i en stadigt mere selvcentreret verden. Og selvom bogen udkom første gang tilbage i 2006, føles den altså stadig lige så relevant i dag. Mange læsere har svært ved at finde andet end håbløshed og ondskab i McCarthys prisvindende fortælling. Jeg kunne ikke være mere uenig - verdens undergang har aldrig været smukkere.

Den undervurderede mester og en værdig filmatisering

I en sen alder brød Cormac McCarthy for alvor igennem med Vejen. Men han har skrevet flere romaner der sagtens kan måle sig med den. I særdeleshed den episke western Blodets Meridian (1985), må fremhæves som et absolut mesterstykke i McCarthys imponerende bagkatalog. Snyd dig heller ikke for den ganske gode filmatisering af Vejen med en sensationel Viggo Mortensen i hovedrollen.

Materialer