bogen "De  elendige" af Victor Hugo og "Kære Evan Hansen" af Val Emmich

Teater i bogform

04.11.20
Savner du teatret? Nogle af de bedste teaterforestillinger og musicals er baseret på romaner.

Mange populære teaterproduktioner er baseret på romaner. Fra ”Dræb ikke en sangfugl” og ”Farven Lila” til store musical som ”Les Miserables” og ”Phantom of the Opera.” 

Vi har samlet en liste med 11 bøger, der har været brugt som forlag til nogle af de største og mest prisvindende produktioner på Broadway og i Londons West End.

 
 

Materiale

Victor Hugo: De elendige

Straffefangen Jean Valjeans livslange kamp for at leve en menneskelig tilværelse og for at hjælpe samfundets laveste i Frankrig i årene mellem Napoleons fald og julirevolutionen i den første tredjedel af 1800-tallet. 

Musicalen Les Misérables er den længst kørende musical i Londons West End. Den oprindelige franske musical havde premiere i Paris i 1980.

 

 

Materiale

Christopher Isherwood: Farvel til Berlin

En ung engelsk forfatter opholder sig i Berlin først i 1930'erne. Han omgås høj og lav, og bevæger sig rundt i det løsslupne og dekadente natteliv, hvor han bliver betaget af den flamboyante danser Sally Bowles. Samtidig kommer nazismen tættere og tættere på.

Musicalen Cabaret havde premiere i 1966 på Broadway.  I 1972 blev den lavet til en musicalfilm med Liza Minelli i hovedrollen som Sally Bowles.

 

Materiale

Roald Dahl: Charlie og chokoladefabrikken 

Den fattige dreng Charlie og fire andre børn finder hver en guldbillet i en chokoladebar og vinder en dag på Willy Wonkas slik- og chokoladefabrik. Det bliver en oplevelse fuld af overraskelser og farer for alle fire, og det vender op og ned på alting

Musicalen havde premiere i London's West End i 2013. Den bliver opsat I Danmark I 2022.

 

Materiale

Mark Haddon: Den mystiske sag om hunden i natten

Christopher er 15 år gammel og autist. Han fortæller selv historien om, hvordan han opklarer mordet på naboens hund, selvom han afviger fra det normale: super-intelligent og meget anderledes med udtalt berøringsangst.

Forestillingen er oprindelig opsat på National Theatre i London.. Den har bl.a. vundet 7 Olivier Awards og 5 Tony Awards. Forestilling har også været opsat på Odense teater. 

Materiale

Michael Morpurgo: Warhorse

Hesten Joey udskrives til krigstjeneste under 1. verdenskrig og kommer i aktiv tjeneste ved fronten i Frankrig. Historien fortælles af Joey, og vi hører om de mange personer, den møder undervejs fra tiden som føl på en engelsk farm, og om dens mange, barske oplevelser under krigen

’War Horse’ havde premiere på London's National Theatre i 2007. 

 

Materiale

Roald Dahl: Matilda

Matilda lærer sig selv at læse som 4-årig. Hendes mor og far synes, det er dumt at læse bøger, når man kan se fjernsyn - de bryder sig faktisk slet ikke om Matilda. Men da hun starter i skole, er der heldigvis en rar lærer, frk. Blidh, som synes, at Matilda er en sød og spændende pige.

Musicalen Matilda har vundet mere end 85 internationale priser heriblandt 16 for bedste musical. Den blev opsat første gang i 2010. 

 

Materiale

L. Frank Baum: Troldmanden fra OZ

Pigen Dorothy føres af en skypumpe til landet Oz, hvor hun møder et fugleskræmsel uden hjerne, en blikmand uden hjerte og en fej løve. Sammen opsøger de troldmanden Oz, som de håber vil hjælpe dem.

Troldmanden fra Oz er en amerikansk musical/fantasy-film fra 1939. Den har været opsat som musical på scenen utallige gange over hele verden.

 

 

Materiale

Val Emmich: Kære Evan Hansen

Evan Hansen er en ensom fyr med psykiske problemer, der har brug for nogle at spejle sig i. Det får han, da et selvmordsbrev han har skrevet havner i de forkerte hænder og sætter en lavine af begivenheder i gang.

”Kære Evan Hansen” er baseret på musicalen ”Dear Evan Hansen”, der havde premiere på Broadway i 2016. Forfatteren Val Emmich har skrevet bogen på baggrund af manuskriptet til musicalen. 

 

Materiale

Gaston Leroux: The Phantom of the opera

Romanforlægget til musicalen "Phantom of the opera" foregår i Pariseroperaen i 1911, hvor Fantomet, et deformt og mystisk væsen, der lever i kældrene under operaen, forelsker sig i en ung sangerinde og iscenesætter gruopvækkende og overnaturlige begivenheder for at vinde hende. Fantomet i operaen er i virkeligheden langt mere grum end musical-figuren.

Musicalen The Phantom of the Opera af Andrew Lloyd Webber havde premiere d. 9. oktober 1986.

 

Materiale

Harper lee: Dræb ikke en sangfugl

Den lille sydstatsby Maycomb er fyldt med fordomme, vold og hykleri, så da byens respekterede sagfører, Atticus Finch, påtager sig forsvaret af en sort mand, der er anklaget for at have voldtaget en hvid kvinde, får det store konsekvenser for den lille by.

Broadwaystykket "To kill af Mockingbird" havde premiere i december 2018. 

 

Materiale

P.L Travers: Mary Poppins

Mary Poppins er en serie af otte børnebøger skrevet af den australsk-britiske forfatter P. L. Travers og udgivet i perioden 1934 til 1988. 

Mary Poppins bliver ansat hos familien Banks i London som barnepige for Jane og Michael fordi forældrene slet ikke har tid til deres børn. 

Cameron Mackintoshs bearbejdning  af Mary Poppins havde verdenspremiere den 15. september 2004

Materialer