Bogen Maskiner som mig

Maskiner som mig - Underspillet science fiction

Ian McEwan har skrevet en roman om, hvordan verden ville se ud, hvis syntetiske mennesker var en realitet i 1980ernes England.

1980ernes England er ikke helt som vi kender det. De første syntetiske mennesker – robotter – er på vej ud på markedet, og Charlie har lige købt en såkaldt Adam. Disse maskiner skal udmærke sig ved at ligne og agere præcis som mennesker. De har en personlighed, som ejeren selv skal forme, og helt unikke træk, så de kan færdes i offentligheden uden at blive genkendt. Men måske er de ikke helt så menneskelige, som man troede?

Selvom vi befinder os i 1980erne er man dog langt længere fremme teknologisk, men bortset fra dette aspekt, er det ikke meget science fiction, som Ian McEwan har sneget ind. I stedet er det spændende at sidde og holde øje med forskydninger i historiske fakta, som f.eks. at England taber Falklandskrigen. Det er disse små finurlige forskelle, som gør bogen ekstra spændende.

Charlie bor alene i en lejlighed, han fordriver dagene med at købe og sælge lidt aktier, og sådan tjener han til dagen og vejen (og ikke mere end det!). Hans overbo Miranda er 10 år yngre, og når han lytter til hendes fodtrin ovenpå, er han forelsket. Derfor planlægger Charlie, at Miranda skal stå for at vælge halvdelen af Adams personlige egenskaber. Men det, der skal være et fælles projekt, kommer snart mere og mere imellem dem.

”Maskiner som mig” er virkelig interessant læsning, den udforsker, hvor store konsekvenser små begivenheder kan have for vores historie.

Materialer