Sneblomst og Under en strålende sol

Kvindeskildringer som gør indtryk

06.04.21
Et kig ind i barske kvindeunivers samt gribende fortællinger om kærlighed, venskab og lykke på trods.

Jeg har læst "Sneblomst og den hemmelige vifte" af Lisa See og "Under en strålende sol" af Khaled Hosseini for en del år siden, og syntes de begge fortjener at blive fremhævet. Her er to titler som er værd at fordybe sig i. Kan læses og nydes som e-bog, net-lydbog samt fysisk bog.

"Sneblomst og den hemmelige vifte"

Finder sted i Kina i 1800 tallet. Vi får indblik i et samfund, hvor kvinder rangere nederst, og hvor deres vigtigste job var at adlyde deres ægtemænd, blive gravide og føde en søn.

I en alder af kun syv år får Lilje tildelt en veninde, en laotong Sneblomst. Man følger de to piger gennem sult, sygdom, oprør og arrangerede ægteskaber og deres glæde og sorger over at være mor.

Bogen er godt skrevet og jeg læste de 300 sider på ingen tid med tilbageholdt åndedræt. Bogen har givet mig en forståelse af hvorfor en mor med de bedste intentioner kunne lemlæstede sit barns fødder ved at snøre disse ind. Moderens mål var at sikre sin datter en værdig fremtid. Jo mindre fødder, jo højere rang kunne hendes datter opnå hos en kommende ægtefælle. Bogen giver stemme til generationer af kvinder fra en fortid som fortjener at blive kendt af nutidens kvinder.

 

"Under en strålende sol"

Af Khaled Hosseini er en hjerteskærende fortælling om Mariam og Lailas skæbner i Afghanistan. Mariam og Laila forenes i et skæbnefællesskab, der blot forværres, da Taleban overtager magten og de reelt er fredløse udenfor eget hjem. Det er en fantastiske gribende historie og et varmt portræt af kvinder, der under de værst tænkelige forhold alligevel formår at skabe et liv for sig selv og børnene.

Bogen er fiktiv verden, men er uhyggelig ved at den tager udgangspunkt i en verden som desværre var virkelig nok for mange kvinder i Afghanistan under Talebans regime. Bogens afslutning afsluttes brutalt med store ofre men giver samtidig håb for fremtiden. En bog du læser og husker. 

Hvis du er med i en læsekreds eller er studerende som er på jagt efter en bog til en anmeldelse, så er ovenstående titler et godt valg. En læseoplevelse der giver masser af stof til diskussion og eftertanke.

Materialer