Gode råd når du shopper på nettet

Gode råd når du shopper på nettet

27.09.23
Når du handler på nettet er det for det meste sikkert. Men du kan også risikere at blive snydt. Her finder du en række gode råd til, hvad du skal være opmærksom på.

Vær opmærksom på falske netbutikker

Falske netbutikker er udbredt. Vær opmærksom, inden du handler.

Fupbutikker på nettet kan ved første øjekast ligne rigtige internetbutikker, når de forsøger at franarre dig penge eller oplysninger. Men sætter du tempoet ned og følger 5 simple råd, kan du undgå at falde i fupbutikkernes fælder.

Gode råd, når du handler i internetbutikker:

 • Tjek, om der findes en ”Om os”-side, og om beskrivelsen lyder troværdig.
 • Vær skeptisk, hvis varerne er markant billigere end alle andre steder.
 • Kig efter sprogfejl og priser i skæve beløb.
 • Tjek, om webadressen ser rigtig ud.
 • Kig godt efter beløbet og butiksnavnet, når du får bekræftelses-sms.

Du kan også kigge efter, om internetbutikken har et såkaldt e-mærke. E-mærket er en dansk mærkningsordning for sikker nethandel, der viser, at webshoppen lever op til e-mærkets forbrugerbeskyttende krav.

Læs mere om, hvad du skal kigge efter her på sikkerdigital.dk "Vær opmærksom på falske netbutikker"

Se videoen, hvor Nikolaj Sonne og Hans Westerlund fra e-mærket viser, hvordan livephishing foregår.

 

Betal dit køb på en sikker måde

Vi nethandler på livet løs. Det er nemt, og vi kan på nettet finde de fleste varer, vi søger. Men når du shopper på nettet, skal du holde tungen lige i munden, når du kommer til betalingen.

Butikker ligner godt

Der findes falske netbutikker, som ligner de rigtige, oprettet af svindlere. De satser på, at du har for travlt til at opdage svindlen. Men selv på netbutikker, der ikke er falske, kan sikkerheden i forbindelse med betalingen være tvivlsom. Sæt farten ned, når du shopper på nettet, og lad være med at lave andre ting imens. Så kan du nå at tjekke, om sikkerheden ved betalingen er i orden.

Gode råd, når du nethandler i Europa:

 • Kig efter hængelåsen, og tjek web-adressen.
 • Brug et internationalt betalings- eller kreditkort for at sikre dig ved konkurs.
 • Undgå kontooverførsler ved betaling.
 • Brug MobilePay.
 • Afslut handlen korrekt, når du handler fra en dele-computer.

På sikkerdigital.dk kan du læse mere om hvordan du betaler dit køb på en sikker måde.

Case: Lars blev snydt for 48.000 Kr.

Hver dag skifter koncertbilletter, nyt og brugt tøj og meget andet hænder på de digitale brugtmarkeder som fx Facebook, DBA (Den Blå Avis), Trendsales og eBay. Det udnytter svindlere også. Læs om Lars Sode, som trods sin erfaring med handel mellem private blev lokket i svindlerens fælde.

Gode råd, når du køber varer:

 • Mød så vidt muligt sælger ansigt til ansigt, så du kan se varen, inden du betaler for den – også selvom platformene opfordrer til hurtig handel over appen.
 • Sælges varen væsentligt billigere end andre steder? Det kan være fup, designet af svindlere til at få dig i fælden.
 • Vær særligt opmærksom på de tilbud, du modtager, hvis du selv efterspørger en bestemt vare (fx koncertbilletter) i en annonce. Den slags annoncer kan tiltrække svindlere.

Gode råd, når du sælger varer:

 • Mød så vidt muligt køber ansigt til ansigt, så du kan tjekke, at du får dine penge.
 • Stol ikke på betalers bevis fra netbanken – det kan være forfalsket. Tjek altid din egen konto eller MobilePay.
 • Mød altid køber uden for hjemmet – i opgangen, på gaden el.lign., så de ikke kan tjekke dit hjem for gode varer og efterfølgende begå indbrud.
 • Tjek sælgers og købers informationer:
 • Tjek, om sælgers profil er valideret af handelstjenesten, fx ved at identiteten er bekræftet med NemID. Hvis ikke, så tjek sælgers eller købers navn. Søg på det på Google. Findes det? Og hvad står der?
 • Tjek sælgers og købers Facebook-profil – den bør ikke være nyoprettet, have meget få ”venner” eller mangle profilbillede eller andre centrale informationer.
 • Tjek, om der er sammenhæng i oplysningerne – fx at der bruges samme navn og billede på tværs af profiler på Facebook, DBA, MobilePay m.m.

På sikkerdigital.dk kan du læse mere om Lars som blev snydt for 48.000 kr.

Vær opmærksom på svindlere, når du handler med privat

Falske salgsannoncer blander sig med de reelle på de digitale brugtmarkeder, hvor danskere hver dag køber og sælger mobiltelefoner, tøj og meget andet af hinanden. Men med opmærksomhed og gode råd kan du undgå at gå i svindlernes fælder.

Den nyeste iPhone til spotpris. En næsten ubrugt barnevogn. Tanken om at slå hurtigt til på et billigt tilbud, ingen andre har nået at opdage på DBA (Den Blå Avis) eller på Facebook, er tillokkende. Ligesom tanken om at tjene nemme penge på noget, der alligevel skulle være smidt ud.

Men alt det ved svindlerne også. Med falske profiler og annoncer udnytter de vores iver og tiltro til vores medmennesker til at svindle både købere og sælgere.

På sikkerdigital.dk kan du læse mere om hvad du skal være opmærksom på, når du handler med private på nettet.