Foto: Marie Jakobe Brandt-Rehberg. Det Kongelige Bibliotek.
Foto: Marie Jakobe Brandt-Rehberg. Det Kongelige Bibliotek.

De store forfattere - Jeppe Aakjær

Følger du også med i anden sæson af DR programmet ”Mick Øgendahl og de store forfattere”? Og er du blevet nysgerrig på Jeppe Aakjær? Så har vi fundet et udvalg af hans bøger frem til inspiration.

Jeppe Aakjær voksede op syd for Skive, familien havde ikke mange penge, men en lærer fattede tidligt interesse for Jeppe Aakjær, og det fik stor betydning for den spirende digter. Aakjær kom til København på seminariet. Efter et forlist ægteskab flyttede han tilbage til Jylland og giftede sig med billedskærer Nanna Aakjær. De flyttede ind i kunstnerhjemmet Jenle, der ligger på halvøen Salling ved Limfjorden. Jenle er i dag museum, hvor også Aakjærselskabet har til huse. Det skulle være et af de mest velbevarede kunstnerhjem i Norden.

Jeppe Aakjær (1866-1930) er måske specielt kendt for sine mange tekster i Højskolesangbogen, såsom ”Jeg er Havren” eller ”Jens Vejmand”. Således er mange af hans digte i dag smeltet sammen med melodierne, som vi alle kender. Sange som ”Sneflokke kommer vrimlende” og ”Jeg er Havren” er at finde i digtsamlingen ”Vejr og Vind og Folkesind” fra 1916. Den vestjyske hede, naturen og folkene på landet er fremtrædende i Jeppe Aakjærs forfatterskab, men han har også beskæftiget sig med folkesagn i f.eks. romanen ”Jens Langkniv”.

Materialer