Fokus på sociale forskelle

Bøger med fokus på sociale forskelle

27.10.21
I anledning af udgivelsen af Morten Papes nye roman i Amager-trilogien "I ruiner" har vi skrevet en lille liste over nyere danske romaner, hvor der ligeledes er fokus på sociale forskelle.

Der er også i litteraturen en stigende fokus på, at Danmark stadig og endda i stigende grad er opdelt i sociale klasser. Indbyggere i sociale boligområder og "udkantsdanmark" har helt andre livsbetingelser end f.eks. indbyggere i de nordsjællandske kommuner og indkomsttunge "ghettoer" i de store byer. 

Indenfor den danske skønlitteratur har Peder Frederik Jensen i "Det Danmark du kender" sat fokus på, hvordan bistandsklienter i et område af 'udkantsdanmark', Lolland, er låst fast i familiens gentagelsesmønstre. Noget som også Thomas Korsgaard i sin populære serie om Tue, der startede med "Hvis der skulle komme et menneske forbi", har fokus på - bare i nordvestjylland. 

Sidste år udkom også den helt fremragende 'Penge på lommen', første del af  'Scandinavian Star' af Asta Olivia Nordenhof, som på mange måder er en lang skrift imod kapitalismens bagsider, blandt andet økonomisk gevinst på andres ulykke. Der skulle efter sigende komme syv bind i alt om "Scandinavian Star".  

Morten Pape har i sin 'Amager-trilogi' i de to forrige i den serie: 'Planen' og 'Guds bedste børn' haft blikket på de sociale boligområder, "ghettoer", hvor lave indkomster kan siges, at bidrage kraftigt til integrationsproblemer og had mellem etniske grupper.

I den sidste roman i trilogien: 'I ruiner', som netop er udkommet, følger vi en families deroute pga. Amagerbank krakket i 2011. Forfatteren vil helt tydeligt fortælle om at den sociale ulighed, og om hvordan at kapitalismens indbyggede økonomisk berigelse på bekostning af andre har store konsekvenser også for vores nutidige danske samfund. 

Herunder de nævnte romantitler og lidt flere, som også kan siges at høre til i kategorien: Fokus på sociale forskelle. De to sidse titler har også klimakrisen og totalitære systemer som styrende emner. 

Materialer