Blixen for begyndere

25.08.21
Baronessens store forfatterskab frister, men hvor starter man?

Bille Augusts storfilm Pagten rammer i disse dage det store lærred. Men hvor skal du begynde, hvis du gerne vil tage hul på Blixens store forfatterskab eller læse mere om historien bag Pagten? 

Storyteller med stort S

Historierne om og af Karen Blixen er mange. Selv kaldte hun sig ikke forfatter men storyteller og fortællingens fortryllende kraft var altid i centrum. Det var måske ikke altid 100 procent sandt, men det var altid en god historie. Hun skiftende selv mellem mange identiteter: Tanne, Isak Dinesen, Osceola og Pierre Andrézel.
På forfatterweb kan du få det store overblik over Karen Blixens forfatterskab

Sune de Souza Schmidt-Madsens fine biografi 'En lille bog om Blixen' er en god guide ind i både forfatterskabet og de begivenheder, der prægede Blixens liv. Bogen er også udkommet i en stor illustreret version, der viser mange eksempler på Blixens billedkunst og fotos fra hendes lange liv i både Danmark, Kenya og hendes rejser til Amerika.

Et godt sted at starte

Schmidt-Madsens bedste råd til dig, der gerne vil have hul på Blixens forfatterskab er at vente lidt med hovedværket Syv fantastiske fortællinger og i stedet tage fat på de kortere fortællinger. Det kunne f.eks. være 'Skibsdrengens fortælling' i Vinter-eventyr. 'Babettes gæstebud' og 'Ringen' i Skæbne-anekdoter  eller 'Det ubeskrevne blad' fra Sidste fortællinger.

Et andet sted at komme tæt på Blixens stemme og stærke holdninger er i hendes Samlede essays hvor blandt andet “En båltale med 14 års forsinkelse” tydeligt slår Blixens holdning til kvindesagen fast.

Blixen og Bjørnvig og alle de andre skæbner 

I Karens Blixens senere år kom pagten med Thorkild Bjørnvig og Aage Henriksen til at spille en stor rolle. Mange skæbner kom i berøring med Blixens mere dæmoniske og manipulerende sider.

Her er et udvalg af litteratur om de konsekvenser Pagten førte med sig:

Materialer