How to spot fake news
How to spot fake news

Kildekritik

02.02.22
Kort sagt handler kildekritik om at vurdere, om du kan stole på det du læser!

Kan du stole på oplysningerne i en artikler, bog eller andet på internettet? Hvorfor? Hvorfor ikke?

Nedenfor finder du forskellige teknikker til hvordan du kan tjekke din kilde, hvad enten det er på nettet eller bog eller artikel. Det er op til dig selv hvilken liste du bruger. Det vigtigste er at du får det gjort, så du ikke basere din opgave på forkerte oplysninger.

eKurser.nu

Her en masse tip til studerende. Videoen giver en hurtig gennemgang af hvad du skal tjekke når du overveje at bruge en side fra internettet.

Skil guldkorn fra nonsens på internettet - guide til kildevurdering

Trin for trin vejledning "Spil guldkorn fra nonsens på internettet"

Her kan du se tjeklisten fra e-kurser.dk til kildekritik - det er en meget brugbar liste. Du kan bruge den til når du finder bøger, artikler, internetsider som du vil benytte til din opgave. Tjeklisten sikre at du får stillet alle de rigtige spørgsmål inden du vælger at benytte kilden til en større skriftlig opgave. 

(Fra: Skil guldkorn fra nonsens på internettet. (30. August 2019). Hentet fra E-kurser.dk: https://www.ekurser.nu/kursus/502?s=nav#)


 

Tjekliste til kildekritik på internettet:

EMU Danmarks læringsportal står bag en række sider, som omhandler kildekritik og informationssøgning. Her deres bud på en tjekliste.

Fremgår det tydeligt, hvem der har skrevet det?

Er vedkommende kvalificeret til at skrive om emnet?

Fremgår det tydeligt, hvornår siden er oprettet?

Er siden objektiv, dvs. uden stærke holdninger og meningstilkendegivelser?

Er siden fri for klare politiske, ideologiske, kommercielle tilhørsforhold?

Går siden i dybden med emnet?

Bidrager siden med relevante oplysninger i forhold til dine andre kilder?

Er sidens links kommenterede, og er de relevante i forhold til sidens indhold?

Hvis du kan svare nej til flere end to af disse spørgsmål, kan du overveje at frasortere kilden! Anvendelsen af kilden kan være problematisk.

Samtidig bør du lige være opmærksom på det uheldige ved at plagiere - se Stop plagiat nu!

 

Tip til kildekritik af bøger og artikler

Du kan fint benytte "Tjekliste til kildekritik på internettet" sammen med nedenstående punkter når du tjekker en bog eller artikel.

Hvem er forfatteren? Har forfatteren en forudsætning for at vide noget om emnet? (Forsker/ journalist, privatperson)

Hvad er formålet. Vil forfatteren gerne have dig til at købe noget -  eller mene noget bestemt?

Er det forskeren selv, som skriver om det, eller er teksten bearbejdet til en bog eller artikel i et ugeblad?

Er informationerne dokumenteret? (F.eks. henvises der til en undersøgelse/ metode som er brugt) (Tip. Tjek litteraturliste og henvisninger) 

 

Tips til hvordan du spotter hvem der står bag en hjemmeside

På skrivopgave.dk har de nogle tip til hvordan du ydereligere kan tjekke troværdigheden af en hjemmeside. 

Hvem som helst kan lave sider til internettet. Tjek www-adressen. Den kan tit fortælle, om det er en offentlig institution, private personer eller kommercielle interesser, der står bag 
Er der kontaktoplysninger på forfatter, afsender eller udgiver? Det signalerer troværdighed. 

Er der links? Henvisninger, citater eller links tyder på, at forfatteren har sat sig ind i sit stof.
 

(Fra: SkrivOpgave.dk: Fra emnevalg til den færdige opgave. Stil spørgsmål til kilderne Udgivet af Københavns Hovedbibliotek. Internetadresse:https://skrivopgave.kk.dk/begynd-her Besøgt d. 18.06.2022 (Internet))

Kender du TjekDet?

TjekDet er stedet hvis man vil tjekke om en historie er sand. Det er en side jeg kan anbefale at man holder øje med da den hjælper dig med at holde styr på hvad der er sandt eller falsk i den offentlige debat. De har skrevet en rigtig god artikel med masser af eksempler omkring falske nyheder. Læs Tjek.dk artiklen "6 gode råd: Sådan spotter du falske nyheder på nettet". 

Klik her for at læse deres artikel: " gode råd: Lad dig ikke narre af "en ny undersøgelse viser"

TjekDet og deres virke er at faktatjekke den offentlige debat på især sociale medier m.m. TjekDet er medlem af det internationale faktatjek-netværk "The International Factcheking Network" og er desuden udpeget af Facebook i Danmark som tredjepartsfaktatjekker af artikler. Du kan læse mere om TjekDet ved at klikke her.

Tjekdet.dk har også lavet "Lad os aflive 'fake news' og gå til angreb på misinformation og desinformation". Gå til side to i artiklen som handler om misinformation, desinformation go malinformation. Der er fine eksempler at hente og træne sin kritiske sans.

Prøv denne video som Tjekdet.dk lavet: Hvad er misinformation, desinformation og malinformation? / TjekDet og partnere

Hvad er misinformation, desinformation og malinformation? / TjekDet og partnere

Oversigt over faktatjek sider fra hele verden

"The International Fact-Checking Network is a unit of the Poynter Institute dedicated to bringing".

Her finder du en god oversigt over masser af sider som henviser til forskellige landes faktatjek sider. Du finder eksempelvis tjekdet.dk i det fornemme selskab.

 

Kender du Google Fact Check Explorer?

Google har en særlig søgemaskine, der kan hjælpe dig at tjekke misinformation og påstande. Den samler faktatjekartikler fra faktatjekmedier over hele verden, og kan være en genvej til at finde ud af, om en påstand, du er faldet over, har hold i virkeligheden. Tjekdet.dk er en del af de faktatjekmedier, som Google samarbejder med og som også kan søges frem i Google Fact Check Explorer.

Når du søger, får du i søgeresultatet en kort beskrivelse af afsenderen af påstanden, og efterfølgende faktatjekkernes vurdering af denne. Prøv eksempelvis at søge på corona eller artificial intelligence. Husk at der er stor forskel på om du søger i den danske eller engelske del.

Til dig som vil vide meget mere om kildekritik

På faktalink.dk finder du en rigtigt god artikel om emnet - klik her for at læse mere

I artiklen kan du finde konkrete eksempler på kilder der er blevet forfalsket fx. omkring holocaust deniers, billeder der er blevet forfalsket, informationer der er blevet manipuleret osv. 

 

Miniguide til kildekritik

Horsens bibliotek har udarbejdet en fin og hurtig miniguide, til hvordan man forholder sig kritisk til oplysninger på internettet. 

KILDEKRITIK: 7 grundregler