Mediastream

Mediestream

Adgang
Kan kun benyttes på biblioteket
Få adgang til 10 mio. digitale historiske avissider på biblioteket.

Om Mediestream Folkebibliotek

Mediestream er Det Kgl. Biblioteks indgang til digitale samlinger af dansk kulturarv i form af aviser, radio, tv og reklamefilm. Adgang til indhold i Mediestream har hidtil været stærkt begrænset for biblioteker og borgere, da store dele af materialet i Mediestream er beskyttet af Ophavsretsloven.

I 2017 blev der åbnet op for at folkebibliotekerne kunne få adgang til dele af Mediestream. Nedenfor kan du læse mere om hvad du kan få adgang til.

Hvorfor kan jeg ikke få adgang til alle aviser?

Begrundelsen er at artikler, fotos og andet materiale i aviserne er dækket af ophavsret. Ophavsretten gælder 70 år efter ophavsmandens død. 

I Mediestream er der derfor fri online adgang for alle til aviser udgivet før 1. januar 1919.

Aviser udgivet efter 31. december 1918 kan man søge i hjemmefra, men for at kunne læse i dem skal man møde op på en af de to pligtafleveringsinstitutioner: Det Kgl. Bibliotek - København/Aarhus eller Det Danske Filminstitut. 

På mange danske folkebiblioteker er der adgang til en række avistitler, der betragtes som ”ejerløse”. Det er disse du kan få adgang til ved at møde op på Magion Biblioteket, Billund Bibliotek, Sdr. Omme Bibliotek og Vorbasse Bibliotek.

Af de "ejerløse" aviserne" findes der ca. 6,5 mio. avissider udgivet mellem 1919 og 2002 fordelt på 67 titler.

På denne liste kan du se, hvilke aviser det drejer sig om.

Målgruppe:

Alle med interesse.

Hvad kan jeg bruge Mediestream Folkebibliotek til?

Her du historisk interesseret, eller du er studerende så er der masser af mulighed for at finde artikler i deres originale form.

Du kan eksempelvis vælge at søge på en periode i aviserne. Et eksempel kunne være at du genre vil se hvad der skete i Grindsted fra april til november 1945. Her kan aviserne være med til at give dig et billede af dagene op til og efter befrielsen. Kan også bruges til samfundsfag, hvor du skal bygge en opgave op på primærkilder.

Prøv dig lidt frem, Mediestream er et besøg værd.

Bliv klogere på Mediestream

På eKurser.nu kan du få introduktion og søgevejledning til Mediestream, hvor du kan finde gammelt dansk avisstof. Du får en søgevejledning og en Youtube gennemgang.

Klik her for at finde eKurser.nu omkring Mediestream