Om dette arrangement

Tid
19:30 - 21:30
Pris
60 Kr
Lokalitet
Billund Bibliotek, mødelokale 1
Hans Jensensvej 6
7190 Billund
Arrangører
Target
For voksne
Foredrag & litteratur

Foredrag om nordboere, klimaændringer og Grønlands natur

14.03.18
Foredrag ved Uwe Lindholdt cand. scient i biologi og kemi

Grønland, verdens største ø, har oplevet 3 eskimoiske og en nordisk indvandring, og med den sidste blev Grønland herpå en del af det norske og senere dansk-norske rige. Hvad skete der med disse befolkninger?

Naturen i Grønland er arktisk, hvilket betyder skovløst og under 10 grader i gennemsnit i juli måned. Der fortælles om, hvordan de grønlandske dyr og planter har tilpasset sig til det barske arktiske miljø, men også hvordan de er sårbare over for menneskelige påvirkninger bl.a. i form af jagt, forurening og klimaændringer.

Grønland er en verden for sig. Isbjerge og indlandsis er de kendteste sider af den grønlandske natur. Kolossale isbjerge i blåt og hvidt og i fantastiske former flyder i det dybblå hav. Indlandsisen - en helt ufattelig kappe af kilometer tyk is. Og forandringerne er desværre voldsommere end nogensinde. Indlandsisen smelter og trækker sig tilbage med uhørt hast. Den globale opvarmning sætter sig i dag tydelige spor. Den korte men intense sommer præges af mange smukke blomster.

Isbjørnen er det største rovdyr og er om noget dyr indbegrebet af det vilde dyreliv. Den hvide isbjørn pryder Grønlands rigsvåben som symbolet for et vidtstrakt land, der også rummer andre særprægede dyr som moskusoksen, narhvalen og hvalrossen.

Sammen med rensdyret er moskusoksen nogle af de landpattedyr, som rejsende har bedst mulighed for at opleve. Ulve, polarræve, sneharer og andre mindre landpattedyr findes også, og omkring 60 fuglearter yngler i Grønland, heriblandt havørnen.

 

Arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet i Billund

Tilmelding skal ske til denne adresse: grl2@fubillund.dk

Billetter købes ved indgangen. Pris for deltagelse er 60 kr.